Rebuig pel mal ús dels mitjans de comunicació municipals.

Des d’ERC Vacarisses volem manifestar el nostre rebuig a la manera com s’utilitza de forma partidista tant la revista municipal El Terme com el web municipal. L’equip de govern (UIPV i VxV) els utilitzen en benefici seu, confonent els mitjans públics amb les eines de comunicació del seu partit.

ERC, precisament, va abandonar el Consell de comunicació del Terme per considerar que era de dubtosa utilitat, ja que a l’hora de la veritat les notícies publicades i la manera com es redactaven només buscaven la propaganda electoral dels actuals governants.

La Junta de Govern Local de l’Ajuntament de Vacarisses, reunida en sessió ordinària el dia 9 de setembre de 2013, va adoptar, entre d’altres, l’acord de donar el suport de l’Ajuntament de Vacarisses al Decàleg de Bones Pràctiques de la Comunicació Local Pública, elaborat per la Universitat Autònoma de Barcelona. Aquest decàleg va ésser ratificat en el ple ordinari del passat maig en una moció presentada per ERC que demanava el seu total compliment, però constatem que per al consistori és un simple tràmit i no pas unes normes que estiguin disposats a seguir.

Un exemple d’aquests incompliments és la supressió de l’espai dedicat a les entitats a la revista municipal i que no ha aparegut en les tres últimes edicions, entre les quals s’han editat dos números dobles (vuit pàgines). En l’últim Consell de Comunicació celebrat abans de l’estiu se’ns va comunicar que augmentaven aquestes edicions dobles per poder encabir més sovint entrevistes a les entitats i cartes al director. Evidentment, aquest increment d’edicions dobles representa també un increment del pressupost dedicat a El Terme, però no s’ha vist reflectit en els continguts, que sovint han estat substituïts per articles que relaten la “gran feina” de l’equip de govern. Justament, aquest Consell de comunicació estava convocat per a mitjans de setembre per fer un seguiment dels punts acordats, i a hores d’ara encara no hi ha data de convocatòria.

Podem citar també la notícia publicada al web municipal i a les xarxes socials, en el que s’anunciava un conveni amb el Grup Hera per la construcció d’un camp de futbol de gespa artificial. ERC, un cop revisat el document, va constatar que no era un conveni, sinó un acord sense efectes jurídics. Durant el passat ple de novembre, l’equip de govern ho va justificar com un error, pel que ERC va demanar una rectificació. La notícia del web va ser modificada tres setmanes després de ser publicada, però no s’ha fet cap difusió de la rectificació.

En aquest mateix ple també es va reclamar la comunicació a les parts afectades de l’aprovació al mes de maig d’una moció presentada per ERC en que es declarava Vacarisses com a Vila Groga. No ha sigut fins al desembre (6 mesos més tard) que s’ha fet públic.

6 mesos vila groga

Per acabar, l’ajuntament també va publicar el passat 10 de desembre una notícia en què es dóna a entendre que la UAB ha premiat el web municipal per la seva millora fins al 75% en qualitat i transparència. El que no diu és que els municipis guardonats són 67 i un amb una menció, i el que rep l’ajuntament és un “reconeixement”. El que li manca al web per arribar al 100% de qualitat i transparència són, curiosament, punts tan importants com:

– Publicació dels acords del govern o de la Junta de Govern Local.
– Publicació de la informació sobre el Pla de Govern (PG), el Pla d’Actuació Municipal (PAM) i/o el Pla estratègic i oferiment d’eines per la seva elaboració/seguiment.
– Publicació de la relació de llocs de treball de la Corporació i les retribucions segons les categories.
– Publicació de les retribucions dels càrrecs electes.
– Publicació d’informació sobre l’execució del Pressupost.
– Publicació dels informes anuals del Compte General i la Memòria de la gestió econòmica de la Comissió Especial de Comptes
– Publicació de notícies sobre les actuacions dels membres de l’oposició relacionades amb el control de la gestió del govern.
– Publicació d’informació a la web sobre altres mecanismes de participació: consells territorials, consells de ciutat, consells sectorials, etc.
– Oferiment d’eines de participació per l’elaboració i/o el seguiment del Pressupost o d’altres plans municipals.

Considerem doncs, que aquest mitjà públic ha de servir per donar veu al poble i no només a les accions i polítiques de l’actual equip de govern. Des d’ERC, volem que El Terme, torni a ser una revista plural on entitats, col·lectius i tothom qui ho vulgui pugui dir la seva.

Comentaris

Comentaris

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

*